Nyheder 2002

(Nyhedssiden 2001)


27/12 I "Formanden har ordet", fra nyeste nummer af "Folkebådsnyt", kan du blandt andet læse om baggrunden for flytningen af Guldpokalen til uge 33, og om Dansk Folkebådsklubs holdning til denne ændring.
24/12 Alle folkebådssejlere ønskes hermed en God Jul og et Godt Nytår. Guldpokalen er i 2003 flyttet til uge 33. Mere om dette emne efter jul.
11/12 Referat af sidste bestyrelsesmøde.
27/11 Nu har jeg fundet en opslagstavle, som er helt enkel. Vi siger, at den er "på prøve". Check den ud og skriv, hvad du mener. Jeg har endnu ikke opgivet ALXNET, så vent lige lidt endnu med at sætte KØB/SALG på. Jeg skal nok "give den fri", hvis I synes den er OK. Den er i hvert fald dansk !
VH
John Laugesen

25/11 Opslagstavlen har desværre været nede i de sidste par dage. OK-jolleklubben og Egå Sejlklub har en lignende opslagstavle. Deres virker heller ikke. Jeg håber at vores forum hurtigt kommer op igen. Imens kigger jeg efter andre (gratis-stabile) muligheder; men nu giver vi det lige en chance og ser om serveren kommer op igen.
7/11: Fra Sydfyn har vi modtaget følgende invitationer til trimaften med Theis Palm 12. marts 2003, samt diasshow om klassebådstræf i Rantzausminde Havn den 10. maj 2003
25/10: Ditte Andreasen er pr. 1. november udtrådt af bestyrelsen. Ditte har fået arbejde i Schweiz. Tak til Ditte for et godt stykke arbejde som kapsejladschef. Finn Hartvig (suppleant) er indtrådt i Dittes sted.
15/10: Flere har spurgt folkebådsklubben angående bøger om folkebåden. Der er her i jubilæumsåret udgivet 2 bøger:
En amerikansk og en svensk. Klik på linkene for oplysninger om hvorledes man skaffer bøgerne m.m.

9/9: I weekenden blev der sejlet festugestævne i Århus med 13 deltagende folkebåde. Stævnet blev vundet at Flemming Rost, Århus,  der fik et flot come-back i klassen med serien 3-1-1-4-5-1. Der var "herreluft" lørdag; mens der var let luft søndag.

1. FDEN 1036 Flemming Rost, Århus

2. FDEN 1029 Heines Nielsen, Kolding

3. FDEN 870 Torben Olesen, Århus

4. FDEN 826 Per Hovmark, Thisted


22/8: Vores "gamle" opslagstavle er desværre blevet nedlagt, da www.beseen.com ikke længere tilbyder denne gratis service. Hvad gør en webmaster så ? - Han kigger på andre klasssers hjemmesider. Jeg har fået ideen til denne på OK-jolle klubbens hjemmeside. Den er hosted af www.alxnet.com. Vores nye opslagstavle håber jeg bliver lige så god som den gamle. Vi skal blot vænne os til et andet lay-out. ; men kun til og med den 26. august. Hvis du havde annoncer på den gamle, må du i gang med at oprette nye på den nye. God fornøjelse
11/8: Sidste bestyrelsesmøde blev afholdt den 7. juni i Kerteminde.
28/7: Kim Fogde i FDEN 641 har suværent vundet internationalt svensk mesterskab i Marstrand, som netop er afsluttet. Det blev en ren dansk triumf, idet John Wulff fra Kastrup i FDEN 728 besatte andenpladsen. Svensk mester blev Donald Bratt fra Stockholm på en fjerdeplads. Tyskeren Friedrich Mahrt blev nr 3.
22/7: Brødrene Jørgensen vandt også Guldpokalen, afholdt i Fredericia i uge 29. Der var kamp til det sidste om guldet, idet også FDEN 959 med Preben Kristensen, Horsens, ved roret også kunne vinde Guldpokalen. Før sidste sejlads skilte kun eet point de to både. Stævnet var mest præget af let vind, med dog en enkelt undtagelse torsdag, hvor der blæste en frisk vind på 8-10 m/sek, der satte en kraftig sø.
Til stævnet valgte Dansk Folkebådsklub bl.a. at markere Folkebådens 60-års jubilæum (1942-2002). Alle både blev forsynet med en særlig jubilæumsstander, og om mandagen blev der sejlet Master-race i optimistjolle, hvor deltagerne var tidligere guldpokal- og nationale mestre. Fredericia Sejlklub lavede et virkeligt flot arrangement, som I blandt andet kan læse mere om på Fredericia Sejklubs hjemmeside. Her er der beretninger, billeder, resultater og meget andet godt.

22/7:

DM for Nordiske Folkebåde blev afholdt i Fåborg 6.-9. juli og blev meget suverænt vundet af Per og Lars Jørgensen, samt Kristian Hansen fra Kolding. Brødrene Jørgensen sejlede en meget stabil serie; men havde alligevel en enkelt placering som nr. 43, der dog kunne fratrækkes. Nr. 2 blev Tom Carlsen, der var rorsmand hos Søren Ejsenhardt og Per Larsen, Kastrup; og nr 3 blev Henrik Kold, Kerteminde, der bl.a. havde allieret sig med Per Eli Andersen og Henrik Møhl.

Stævnet var præget af   let luft – mellem 3 og 6 m/sek. En enkelt dag blev der sejlet 3 sejladser. Netop på denne udfordrende dag scorede Brødrene Jørgensen en stabil serie der hed: 2 – 2 – 1, hvorefter mesterskabet faktisk var afgjort.

Mange nye ansigter prægede feltet, bl.a. Christian Thomsen fra Kolding, der med en fjerdeplads vandt Folkebådsklubbens vandrepokal for bedste debuterende skipper. I det hele taget er konkurrencen blevet meget hård i klassen. Blandt deltagerne var 10-15 tidligere DM-vindere, der alle forsøger at gøre krav på at genvinde mesterskabet. Den tidligere Kerteminde-dominans synes at være brudt, idet kun Henrik Kold formåede at blande sig i topstriden. Sejlere fra Kolding, Fåborg og Sundet er alle med til hæve niveauet.

For første gang mødte flere sejlere op med alu-bom, der blev tilladt for nylig sammen med masten, som dog ingen endnu har turdet at give sig i kast med. Ved den lejlighed blev alubommene målt, vejet og kontrolleret en ekstra gang.

Stævnet, der var arrangeret af Fåborg sejlklub, formåede at samle 63 folkebåde, med i alt 189 deltagende sejlere hvilket må siges at være rigtig flot. Alt blev afviklet professionelt i en god atmosfære. Blandt hjælperne var blandt andet mange af klubbens unge sejlere, som er med til at danne rammen om det særlige kraftcenter for joller i Fåborg.


22/7:

Total dansk dominans i Folkebådsklassen ved Kieler Woche 2002.

Per Hovmark, Søren Bredal og Claus Lauritsen, Thisted Sejlkub blev i DEN 826 ”CanCan” fortjent og populær vinder af Kieler Woche.Kim Fogde i DEN 641 ”Grønskollingen” fra Kastrup Sejlklub, der før de 2 sidste sejladser førte knebent med 2 point ned til Per & co, havde det store uheld at knække masten under udsejling fra havnen den sidste dag.Med 2 DNC var han ude af kappestriden, sort uheld for ham.Men det skal ikke forkleine ”Klisterkanaldrengenes” præstation på sidstedagen, de var tændt og de gjorde arbejdet færdigt, sådan.Men de 2 afsluttende sejladser blev selvfølgelig yderligere spændende, idet nu også Henrik Kold, Kerteminde Sejlklub, pludselig var inde i billedet som mulig vinder.Men Per, Søren og Claus sejlede stabilt i de sidste sejladser og vandt fortjent med 2 point ned til Henrik Kold, Henrik Møhl og Per Jensen  i DEN 800 ”Chess”.
Henrik Kold havde rimelig afstand ned til endnu en Kertemindebesætning, nemlig Per Buch, Hans Schultz og Per Puck der i DEN 926 ”Geppeline” sluttede på 3.pladsen  efter en række stabile placeringer.Det var blæsevejer, rigtigt meget endda, under årets Kieler Wochesejladser og vi oplevede at der ikke blev sejlet på 2.dagen. Mange af  folkebådene var dog lige ude og checke tingene af, men blev sendt ind igen. Pudsigt at man ikke tænker over at være den eneste klasse på banen.!!

Den danske dominans var enorm, de første 13 placeringer gik til danske både og den bedst placerede tysker Ulf Kipcke, der normalt placerer sig på top 10 blev 14, så de må da ha’ fået noget at tænke over i den tyske folkebådsflåde.

Folkebådene var i år placeret på baneområdet hvor Drager og H-både sejler.
Det skulle vise sig at være en enorm udfordring for banedommeren, der med 35 Drager,  54 H-både og 55 Folkebåde, ialt 148 både på en bane, den første dag havde en rigtig off day. Heldigvis fik han senere mere styr på tingene og helhedsindtrykket af hans indsats var posetivt. Set i bakspejlet er det jo uendeligt svært at få 3 bådtyper og deres starter, top og bundmærkerundinger til at passe sammen, samtidig med at alle mærker, trods vindspring, forventes at ligge perfekt. Sådan er det at sejle Kieler Woche, tingene skal afvikles og så er det ikke altid at det hele er ideelt.
Det var et stærkt felt der sejlede race dette år og placeringerne var uhyre tætte. Så årets DM bliver også en spændende affære, idet der jo nok findes yderlige nogle besætninger der kan matche top 10 fra Kieler Woche.
Der var rekorddeltagelse og teltpladsen var næsten fyldt fredag middag. Heldigvis fik de fleste af de danske folkebådssejlere kapret sig en plads i det fjerneste hjørne, hvor vi efter dagens sejladser havde meget social råhygge.
Gedemarkedet med at afrigge, finde sin trailer og få den frem til kran og båd er en oplevelse man godt kan undvære efter 2 hårde sejladser og i svage øjeblikke siger man til sig selv ”aldrig mere”, men det holder som regel kun til næste forår.Personligt håber jeg da på adskellige flere Kieler Wochesejladser.

Bent ”Mallemuk” Nielsen.

Gast på DEN 1038 ”Privat Dancer


 

25/6: "Cancan" med Per Hovmark, Søren Jensen og Claus Lauritsen alle fra Thisted Sejlklub har vundet Kielerwoche med sejladserien:
1-16-6-8-2-8 og 5. Sejladserne, der var præget af dansk dominans, blev afviklet fra olympiadehavnen Schilksee. På 2. pladsen kom Henrik Kold, Kerteminde, mens klubkammeraten Per Buch blev nr. 3. Tillykke til Per og besætning !

18/6: TILMELDING TIL GULDPOKALEN MODTAGES ENDNU !
Ved tilmeldingsfristens udløb i fredags var der (kun) indløbet 40 tilmeldinger. Fredericia Sejlklub vil gerne have mange flere både til at deltage. Hvis der er tale om en fejl, eller en forglemmelse, kan du stadig nå at tilmelde dig til GULDPOKALEN helt indtil torsdag den 11. juli. 

Som før sagt håber vi i Dansk Folkebådsklub på at se rigtig mange sejlere. Stævnet har vi udset til at være det danske bidrag til at fejre folkebådens 60-års fødselsdag. Så mød op, og gør stævnet til en sportslig og festlig begivenhed !

8/6: KLAR TIL DM/GULDPOKAL ?
Vi håber på at se rigtig mange sejlere til de 2 stævner. Husk tilmeldingsfristen udløber hhv. 17. - og 14. juni ! Er din båd i orden, og kan den klare en evt. stikprøvekontrol under stævnet ?

I det sidste nummer af folkebådsnyt bragte vi en vedlejning til dig: "Når din båd skal måles", som du bør gå igennem.

Årets måletema er hemmeligt; men har du nogensinde set efter, om dit ror er skærpet for meget i agterkanten ? (Ja, for du kunne vel ikke selv finde på at gå i gang med høvlen ?) Vi regner også med, at der ikke møder nogen både op med hængeanordninger. Check lige det hele inden du sejler hjemmefra. Der er ingen, som har lyst til at udelukke/diskvalificere både.

22/5: Kære bådejere: I skal være opmærksomme på følgende:

Reparation/forstærkning af bommen:
Klassens målere er blevet spurgt, om træbommen må repareres/forstærkes med glasfiber eller kulfiber. Da klassereglerne (CR) foreskriver denne mulighed for masten, er spørgsmålet blevet forelagt NFIA´s tekniske komite.
Teknisk komité har fastlagt, at reparation og anvendelse af Glasfiber alene omfatter træ-masten (regel 6.1.1), og at kulfiber ikke må anvendes på båden overhovedet, da dette materiale ikke er nævnt i CR. Træ-bommen kan alene repareres ved anvendelse af træ og kun med træ af sorter, som er nævnt i CR, regel 6.21. Bommens min/max. dimensioner skal overholdes.

Fortolkning af reglerne:
I øvrigt skal I være opmærksomme på, at I ikke selv må fortolke reglerne. Ifølge CR, regel 1.44, skal: "Fortolkning af reglerne foretages af NFIA´s tekniske komite sammen med SYRU (Skandinavis Sejlforbund" I skal, som bådejere, altså læse reglerne bogstaveligt. Er man i tvivl, skal man læse den engelske udgave, som er den gældende.


20/5: Så er årets kapsejladser vist gået i gang. Årets første resultater kan ses under kapsejladsresultater 2002. Hvad sker der rundt omkring ? Indsend resultater til Ditte, så vi alle kan følge med. I må også gerne skrive  lidt om hvordan det er gået.
24/4:

To dage før folkebådens 60-års fødselsdag blev der sejlet 60-års jubilæumsstævne i Berlin. Stævnet var lagt an i stor stil, arrangeret med sædvanlig tysk sans for ”ordnung” og høflig takt og tone.

Der deltog 60 både fra Tyskland, Sverige, Finland og Danmark. De danske sejlere deltog i lånte både, hvor ejeren var med.

Desværre udeblev vinden, så der blev kun gennemført en enkelt sejlads - endda på en afkortet bane. De danske sejlere måtte således opleve kun at have sejlet to opkryds på en hel week-end. – Meget at køre 1400 km for; men som én af de tyske værter sagde: ”Det var en hyggelig jubilæumsfest – men hvorfor faen tog I jeres sejl med ?”

Endnu en sejlads blev startet lørdag efter 3 omstarter; men måtte opgives efter 1 opkryds. Vinden var virkelig kun mellem styrke 0 og rent vakuum. Den luft, der var, sprang raskvæk 90 grader mellem nord og vest. Sejlads på Wahnsee er sjovt, og man skal - som  på Silkeborgsøerne – være forberedt på visse overraskelser –vinden er dog påkrævet !

Sejladsen, der blev gennemført, blev afkortet til stor overraskelse for alle, mens man rundede 2. krydsmærke - (Vi undrede os godt nok over alt det dutteri; men troede, at det var den sædvanlige grundige tyske måde at signalere mærkeflytning) - Der skulle i alt sejles 6 opkryds, fordi banen, der kan lægges på Wahnsee, er meget lille.

Den afkortede sejlads blev vundet af  FGER 748 med Christian Friedrich. Stævnets helt store overraskelse var den finske FFIN 335 med Mans Andersson på andenpladsen. Der var fire mand ombord. Ikke just en fordel i minus 3 sekundmeter vind. Ikke overraskende kom Erik (Bralder) Andreasen og Mogens (MP) Pedersen ind på 3. pladsen. Erik Andreasen sejlede i en spritny kongeblå tysk båd (FGER 940), som netop var leveret til den lykkelige ejer. Hvilken debut for en ny båd ! FDEN 722 med Ole Pedersen, Per Damm (Obersten) og Jürgen Braun gjorde sig i øvrigt heldigt bemærket med en flot 6-plads. Øvrige danske placeringer: Nr 25: FDEN 720: John Laugesen, Torben Geleff, Max Borchert. Nr 51: FDEN 693: Ole Gorm Larsen, Erik Kirk, Stefan Goebel.

Stikkene blev dog taget hjem på natbanen med en jubilæumsfest i klubhuset. Menu: Freibier, Freibier, Freibier !


23/4: I dag - for 60 år siden - blev den første folkebåd søsat fra Arendal-værftet i Sverige. Båden findes stadig i Spanien, og er i god stand.
4/4 Som noget nyt tilbyder vi en gastebørs. Du kan skrive til gastebørsen (Ditte) og bede om en gasteplads eller, hvis du er skipper: efterlyse gaster.

Vi håber, at I vil benytte muligheden !


19/3 Generalforsamlingen blev afviklet i Kerteminde i fredags. Der deltog 27 medlemmer foruden bestyrelsen. I alt 37.
Man enedes om at fortsætte med at afholde generalforsamling på dette tidspunkt af året. Gerne i forbindelse med bådudstilling.

Nye bestyrelsesmedlemmer:
Brian Frisendahl
Bent Nielsen
Finn Hartvig (suppleant)

11/3 I denne uge udsendes dagsorden og forslag til generalforsamlingen på fredag i Kerteminde. Dokumentet kan også læses eller downloades her:
11/3 Bestyrelsen har afholdt møde den 9/3 i Faaborg.
24/2 Folkebådcentralen har 25-års jubilæum.
Jubilæet festligholdes fredag den 1. marts med reception og åbent hus 2.-3. marts. Se også www.folkboat.dk .
Mange glade folkebådsejere har haft glæde af "centralens" både og produkter. Folkebådsklubben ønsker derfor Folkebådcentralen tillykke med jubilæet.

23/2-02

GENERALFORSAMLING 2002

 Bestyrelsen indkalder til generalforsamling i Dansk Folkebådsklub

fredag den 15. marts kl. 19.00

 Generalforsamlingen foregår i Kerteminde Sejlklubs klubhus. Dagsorden ifølge lovene. Forslag som medlemmerne ønsker behandlet på generalforsamlingen, skal være bestyrelsen i hænde senest 10 dage før generalforsamlingen.

Vel mødt

John Laugesen - formand


4/2 En ny bog om folkebåden "The Folkboat story" er på vej. Bogen, der er skrevet af Dieter Loibner, udkommer i USA til april og koster 35 $. Du kan læse mere om bogen på dette link: http://www.sheridanhouse.com/catalog/newbooks/folkboat.html
2/1

I værktøjskassen kan du fremover finde råd til vedligeholdelse af din båd. Der er bl.a. "Råd-10", som publiceret i F-nyt/3/2001 samt månedens tip.


29/12 Klassereglerne er reviderede. De fleste ændringer skyldes administrative småændringer og finpudsninger. Eneste større ændring er regler for kompensationsvægte (regel 10.20). Denne ændring får kun indflydelse for nybygninger.                                                            
23/12

Generalforsamlingen 2002 bliver i marts måned i Kerteminde

Under DM i Sundby gennemførte vi den årlige generalforsamling. Generalforsamlingen er klubbens øverste myndighed og må som sådan respekteres. Men bestyrelsen var ikke tilfreds med forløbet af den seneste generalforsamling, hvilket man kunne læse om i sidste nummer af F-nyt. Blandt andet på baggrund af de erfaringer har bestyrelsen besluttet at flytte generalforsamlingen væk fra DM og frem til marts måned, nærmere bestemt den 15. Marts 2002 i Kerteminde.

I klubbens vedtægter står der:

§10: ”Ordinær generalforsamling afholdes hvert år, hvor bestyrelsen skønner der gives mulighed for størst tilslutning”. Det er altså ikke et krav, at vi skal gennemføre generalforsamlingen under DM. Flere faktorer taler derfor for en flytning:

  • Også andre medlemmer end DM-deltagere kan/vil deltage.
  • Ved et afkortet DM ”fylder” en generalforsamling forholdsvist meget. Bestyrelsen er også selv deltagere i DM, og vil gerne frigøres fra dette ekstra arbejdspres under DM.
  • Bestyrelsen har bedre tid og ro til at forberede forslag og lægge disse frem for medlemmerne.
  • NFIA´s årsmøde ligger i uge 29 under Guldpokalen. Eventuelle forslag til ændringer i klassereglerne kan vi forberede bedre, og sagsgangen bliver hurtigere.

I finder den officielle indkaldelse i næste nummer af F-nyt, ligesom vi udsender et generalforsamlingsmateriale med eventuelle skriftlige forsalg til hvert enkelt medlem lige før generalforsamlingen. Vi har besluttet, at Kerteminde er stedet, fordi det geografisk er et centralt sted, og fordi der her skønnes stor tilslutning.